Cercar en aquest blog

MERCADET DEL LLIBRE AL CP SON RULLAN

dilluns, 26 d’abril del 2010

El passat divendres l'escola va celebrar el dia del llibre fent el ja tradicional mercadet de llibres. Aquesta és una idea ja arrelada al nostre centre que ofereix als nins la possibilitat de fer intercanvi de llibres o bé comprar a preus simbòlics alguns dels llibres dels que ens volem desprendre. Gairebé durant hora i mitja els nins de primària mercadejaren simulant un intercanvi i la compravenda dels seus llibres. Potser és un inici com a futurs comerciants del llibre, però sense cap dubte és una activitat que ens acosta al mon delS llibres i de la lectura. Aquesta activitat ha estat complementada amb d'altres molt interessants com la participació de familiars, padrins, pares i mares per venir al centre a explicar-nos un conte. També han estat interessants els tallers de punts de lectura, el taller de poesia a 3r i a 4t amb la participació de na Charo Leyva, antiga mestra del centre. Des d'aquí donar les gràcies per la col·laboració de tots en aquesta  activitat.

Dia del Llibre 2010

dilluns, 19 d’abril del 2010


ACTIVITATS PREVISTES PER AL DIA DEL LLIBRE A L'ESCOLA:
  • MERCADET DE LLIBRES. Intercanvi i venda de llibres.
  • CONTA'NS UNA RONDALLA PADRÍ/PADRINA. Narració per part d'algun familiar d'un conte o d'una rondalla.
  • TALLER DE PUNTS DE LLIBRES.





L'ESCOLA ES PREPARA PER CELEBRAR EL DIA DEL LLIBRE

SANT JORDI,
UNA ROSA I UN LLIBRE
Una Caça del tresor basada en Internet
Activitat creada per:
Àlex Gimeno
Per a 1r i 2n d'ESO

 

Introducció 
Ja som ben a prop de celebrar una de les diades culturals més importants de l'any per a tota la societat catalana. Durant la diada del Sant Jordi celebrem, no només l'onomàstica de tots els que tenen aquest nom, sinó que a més a més és el dia del llibre i de l'expressió del sentiment amorós. Però, què hi ha darrere de tot això? Per què el 23 d'abril celebrem el dia del llibre? Per quin motiu regalem una rosa a la nostra enamorada? Per què ho relacionem amb Sant Jordi? Qui era aquest cavaller? Déu n'hi do les preguntes que ens podem fer! Amb aquesta caça del tresor coneixereu qui hi havia darrere la figura de Sant Jordi, esbrinareu per què aquest dia ha esdevingut el dia del llibre i de la rosa.
Contesteu les preguntes del següent apartat tot fent servir el llistat d'enllaços que trobareu a la secció de Recursos d'internet. En acabat penseu una mica en tot el que heu descobert i arrisqueu-vos a contestar La Gran Pregunta. Ànims i recordeu que la lectura és tota una aventura!!!
Per realitzar aquesta activitat obriu un document word on donareu resposta a totes les preguntes d'aquesta caça.





Preguntes
  1. Qui era, en veritat, Sant Jordi? D'on era originari? On se situen les seves gestes? Segons la tradició catalana, però, on es van esdevenir les seves heroicitats?
  2. Per quin motiu històric Sant Jordi és el patró dels cavallers, segons el costumari català?
  3. Per quin motiu va esdevenir Sant Jordi un símbol de catalanitat al segle XIX?
  4. Quin és l'origen etimològic del nom de Jordi?
  5. Quins altres països europeus tenen a Sant Jordi com a patró, de la mateixa manera que ho és a Catalunya? I a arreu del món?
  6. Quin és l'origen històric de la celebració festiva del 23 d'abril, en què es regalen roses i llibres?
  7. D'on ve la tradició de regalar una rosa a l'enamorada?
  8. Quines característiques simbòliques tenim presents en la rosa de Sant Jordi?
  9. Sabries dir quines són les tradicions gastronòmiques del dia de Sant Jordi?
  10. La tradició ha fet que Sant Jordi esdevingui un mite fins i tot en la fraseologia popular. A veure si ets capaç de fer un recull de frases fetes, refranys o dites relacionades amb aquest personatge.





La gran pregunta

Déu n'hi do el que deus haver après de la figura de Sant Jordi!!! Quin personatge, eh? Qui ens hauria de dir que la història i la tradició ens donarien una de les jornades més emblemàtiques del calendari anual.
Tot i això hauríem d'anar més enllà. Fixa't que fins ara, segurament, que cadascun de nosaltres coneixia només la llegenda de Sant Jordi a partir del material que ens ha proporcionat el folklore popular. Però, què és una llegenda? I què entenem per folklore? Una llegenda és una narració popular d'esdeveniments sovint amb un fons real però desenrotllat i transformat per la tradició. Pel concepte de folklore entenem el conjunt de tradicions, de creences, de llegendes i dites populars.
Tenint en compte aquesta informació intentem reflexionar, pensar i donar resposta a aquestes qüestions:
1. Si consultes l'apartat Recursos d'internet, veuràs que hi ha algunes pàgines que ens ofereixen com a lectura la llegenda de Sant Jordi. De ben segur que totes no són idèntiques, hi haurà algun petit element que varia o modifica lleugerament la història. Per què creus que això és així?
2. També, consultant els Recursos d'internet, hauràs vist que hi ha una pàgina que ens presenta una llegenda forana, d'una cultura molt allunyada a la nostra, però que fàcilment podem vincular amb la nostra llegenda popular. Què ens demostra això? Com pot ser que cultures tan diferents tinguin històries populars molt similars?
3. I per a tu, què és més important del dia de Sant Jordi: l'element amorós o l'aspecte cultural? Per què?






Recursos d'Internet

Consulta les següents adreces web per donar resposta a les 10 qüestions d'aquesta caça.
Recorda, però, que per donar resposta a La Gran Pregunta has de partir de la teva reflexió i opinió personals.
Pàgines de referència: Clicant en cada rosa aniràs a parar a una pàgina que et permetrà conèixer més la figura de Sant Jordi i la celebració de la seva festivitat.

ENLLAÇ 1
ENLLAÇ 2
ENLLAÇ 3
ENLLAÇ 4
ENLLAÇ 5
ENLLAÇ 6
ENLLAÇ 7
ENLLAÇ 8
ENLLAÇ 9
ENLLAÇ 10